Syrjintä ja sen puolustelu on PS-nuorten johdonmukainen linja

S. P. Kähmi

Suomessa nähtiin tässä kuussa poikkeuksellinen positiivinen ja suoraselkäinen toimenpide järjestäytynyttä rasismia vastaan.

Todella pitkän sormien läpi katselun jälkeen Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt perua Perussuomalaisten Nuorten saaman valtiontuen, pohjaten järjestön virallisella Twitter-tilillä julkaistuun rasistiseen kannanottoon. Tämä päättää sietämättömän kauan kestäneen vaiheen Suomen historiassa, jossa äärimmäisen selkeäänkään rasismiin ei enää uskalleta virallisilta tahoilta puuttua, jos se tulee eduskuntapuolueeseen kytköksissä olevalta taholta.

PS-nuorten twiittiin oli valikoitu sisällöltään täysin neutraali valokuva tummaihoisesta perheestä. Nuorisojärjestö kehotti äänestämään vaaleissa Perussuomalaisia, ”jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä.”

1191109-9c30eb4d-a014-44b4-9853-3238cb055f9c_s1430x0_q80_noupscale

OKM:n katsoi tällä perusteella, ettei PS-nuorten toiminta vastaa nuorisolain tavoitteita, ja on siten valtionavustuslain vastainen. Järjestön vuonna 2019 saamasta 115 000 tuki peruttiin, joka tarkoittaa myös jo maksetun 57 500 euron takaisinperintää – korkojen kanssa.

***

OKM:n virallinen päätös asiasta on julkaistu netissä täällä. Se on mielenkiintoista luettavaa.

Päätöksestä käy ilmi PS-nuorten väittäneen vastineessaan, ettei kannanotto edustanut järjestön kantaa, ja että kyseessä oli yksittäisen jäsenen erehdys.

Opetus- ja kulttuuriministeriö sen sijaan katsoi, että kun kyseessä on puheenjohtajiston jäsen ja viesintävastaava, ei hänen rooliaan järjestössä voida rinnastaa vain yksittäisen jäsenen rooliin.

Lisäksi päätöksestä käy ilmi, että PS-nuoria on kuultu asiassa ja heille on ministeriön taholta tarjottu vielä mahdollisuutta toiminnan korjaamiseen. Tyypillisen jästipäisesti PS-nuorten johto ei kuitenkaan tarttunut tähän mahdollisuuteen millään vakavuudella.

***

PS-nuoret aikovat ilmeisesti viedä päätöksen oikeuteen. Heidän mukaansa kyseessä on edelleen yksittäistapaus, ja ministeriön päätös siksi perusteetonta ”poliittista syrjintää”.

Kuka hyvänsä joka on seurannut PS-nuorten toimintaa viime vuosina tietää, että tämä on suoraa valhetta. ”Etnonationalistisista” puheenvuoroista on tullut järjestön arkipäivää sen kaikilla tasoilla, eikä niitä edes yritellä peitellä.

Tähän olen kerännyt vain joitakin itselleni mieleeni tulevia järjestön ja sen vastuuhenkilöiden kannanottoja vuosien varrelta, jota osoittavat syrjinnän ja sen puolustelun olevan järjestön pääasiallista toimintaa. Voin täydentää listaa sitä mukaa, kun muistan / tietooni tulee uusia esimerkkejä.

***

Helmikuussa 2017 Virossa järjestettiin kansainvälinen äärioikeiston Etnofutur-konferenssi. Varsinaisen etnofuturismin kanssa tapahtumalla ei ole mitään tekemistä, vaan kyseessä on jälleen yksi oikeiston intensiivisesti käymässä kulttuurisodassa valtauksen kohteeksi päätynyt termi.

Perussuomalaisissa Nuorissa vaikuttavat ”etnonationalit” ovat osallistuneet tapahtuman järjestelyihin alusta lähtien. Ensimmäisellä kerralla järjestöä edusti Tallinnan konferenssissa puhujana Daniel Kaartinen, joka oli tuolloin järjestön varapuheenjohtaja.

Daniel-Kaartinen-Etnofutur

***

Itsenäisyyspäivänä 2017 PS-nuoret osallistuivat silloisen puheenjohtajansa seurassa samalle fasistien järjestämälle 612-marssille, jossa marssivat myös myöhemmin laittomaksi ja hyvien tapojen vastaiseksi todetun uusnatsijärjestön toimijat tunnuksineen. Nuorisojärjestön rivijäseniä oli osallistunut samaiseen marssiin jo edellisvuonna.

PS-nuorten puheenjohtajisto oli tuolloin täysin tietoinen, että kulkueessa on mukana myös natseja. Tämän todistaa mm. se, että järjestön 3. varapuheenjohtaja Juha Karjalainen asettui sosiaalisessa mediassa julkisesti puolustamaan toimintaa mm. toteamalla, että ”muutaman natsin takia ei kannata hyvvää[sic] marssia jättää välistä.”

Uusfasistiseen Suomen Sisuun kuuluva Karjalainen on julkisuudessa sittemmin toistanut tämän kantansa useampaan kertaan sekä mm. linjannut, että fasismin on oltava Suomessa sallittua.

juha_karjalainen_natsit_46328876_940145289519407_1595788342845243392_n

***

Maaliskuussa 2018 Lapin Perussuomalaiset Nuoret ”tuomitsivat” virallisessa kannanotossaan Lapin kuntien ja eritoten Rovaniemen kaupungin osallistumisen Suomen Punaisen Ristin organisoimaan rasisminvastaiseen viikkoon.

– Tapahtumalla oikeutetaan Rovaniemen ja Lapin väestönvaihtoa. Yhtenä tapahtuman tarkoituksena on kotouttaa suomalaisia näiden muukalaisten edessä, väitti tuolloin piirin puheenjohtaja Johannes Sipola.

***

Toukokuussa 2018 Lapin Perussuomalaiset Nuoret julistivat, etteivät hyväsy tavarataloketju J. Kärkkäinen Oy:n uuden myymälän rakentamiseen Rovaniemellä kohdistunutta vastustusta.

Kärkkäisen on todettu toimivan tiiviissä yhteistyössä uusnatsijärjestön kanssa ja sen toisilla paikkakunnilla jakamassa ilmaislehdessä on mm. väitetty juutalaisten polkevan ”valkoisten heteroiden asemaa” ja muuttavan koulut ”aivopesukeskuksiksi”. Uusnatsijärjestö PVL:n perustaja ja sittemmin natsismista luopunut Esa Holappa arvioi artikkelin kirjoittajan olevan mahdollisesti tunnettu uusnatsi.

Nämä tosiasiat olivat laajasti tiedossa 2018, kun Lapin PS-nuoret kertoivat toivottavansa Kärkkäisen tervetulleeksi Rovaniemelle. Kärkkäisen antisemitismiin kohdistunut kritiikki oli järjestön mielestä ”mielipidevainoa”.

***

Huhtikuussa 2018 järjestettiin toinen ”etnonationalistisen” äärioikeiston Awakening-tapaaminen Suomessa. Puhujiksi oli otettu tuttuja kasvoja aiemmista tapaamisista, mm. virolaisia ja yhdysvaltalaisia ”roturealisteja”.

Perussuomalaisille Nuorille oli jälleen varattu puhujan paikka. Järjestöä edusti tällä kertaa myös emopuolueen Mäntsälän paikallisosastossa toiminut Nico Saramo. Puheessaan Saramo esitti paluun monarkistiseen ja feodalistiseen sääty-yhteiskuntaan vaihtoehtona nykypäivän inhalle tasa-arvoisuudeelle.

nico_saramo_natsit_awakening

***

Heinäkuussa 2018 Tampereen kaupunki kielsi yksitysyrittäjä Sami Haavistoa myymästä natsirekvisiittaa eräillä festivaaleilla, koska ne järjestettiin kaupungin tiloissa. Tampereella on linjaus, että rasistista toimintaa ei hyväksytä kaupungin tiloissa.

Haavisto oli kirjoittanut avoimen väkivaltaista fasistista blogia ja pyörittämässään yrityksessä myynyt mm. natsivaatteita ja -musiikkia. Haaviston blogissa kehotettiin toistuvasti tarttumaan aseisiin ilman pienintäkään peittely-yritystä.

Sen sijaan että olisivat antaneet asian olla, Pirkanmaan Perussuomalaiset Nuoret julkaisivat aiheesta kannanoton, jossa Tampereen kaupungin päätöstä pidettiin vääränä ja ”elinkeinon vapautta” loukkaavana – siitäkin huolimatta, että kyseinen ”elinkeino” oli kirjaimellisesti natsismiin yllyttäminen.

Nuorten kannanottoon oli vieläpä sisällytetty henkilön nimi, joka paljastui Pirkanmaan PS-nuorten yhdistykseen TET-harjoitteluun tulleeksi, mahdollisesti alaikäiseksi henkilöksi. Pirkanmaan PS-nuoret yhdistivät siis pysyvästi julkisuudessa mahdollisesti alaikäisen henkilön väkivaltaan yllyttävän natsin puolestapuhujaksi osana työharjoittelua järjestössä.

Korjaus: Kyseinen henkilö kertoi tämän tekstin julkaisun jälkeen olleensa TET-harjoittelussa PS-nuorten valtakunnallisessa järjestössä. Hän painotti myös kirjoittaneensa Pirkanmaan PS-nuorten julkaiseman uusnatsia puolustavan tekstin ”omasta tahdostaan”, ei osana työharjoittelua.

***

Edelleen heinäkuussa 2018 Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tavatessa toisensa Helsingissä PS-nuoret järjestivät Narinkkatorilla kannatustapahtuman monella tapaa syrjivästä politiikastaan tunnetuksi tulleelle Donald Trumpille.

Toisin kuin Putinin ja Trumpin vastaiset mielenosoitukset, tämä tapahtuma ei juurikaan vetänyt yleisöä. Sen sijaan rikollisen uusnatsin perustaman, lähinnä katuväkivaltaan ja sillä pelotteluun erikoistuneen Soldiers of Odin -järjestön jäseniä tilaisuus oli houkutellut paikalle runsaasti.

Make America Great Again -plakaatilla varustautuneet PS-nuoret otattivat itsestään mieluusti valokuvia tässä seurassa, seuraten emopuolueensa tendenssiä päätyä ”täysin sattumalta” kuviin äärioikeistolaisten rikollisten kanssa.

ps-nuoret_soldiers_of_odin

***

Elokuussa 2018 äärioikeisto, mukaanlukien lakkautusuhan alla tuolloin ollut uusnatsijärjestö PVL, sekalainen ”Kansallismielisten liittouma” ja useat perussuomalaisten kunnanvaltuutetut, järjestivät Turussa yhteisen voimannäytön marsseineen ja joen rannalla järjestettyine tilaisuuksineen.

Samana päivänä Turussa järjestettiin myös vastamielenosoitus Turku ilman natseja, johon itse osallistuin. Matkalla Helsingistä Turkuun poliisi pysäytti tilausajomme, tutki kaikki linja-autossa mukana olleet ja ”otti ennakoivasti haltuun” joitakin fasismia vastustamaan tulevia mielenosoittajia. Tiettävästi yhtäkään uusnatsia ei tuolloin otettu kiinni.

Raportoin tilanteesta Facebookin ja YouTuben kautta. Facebookissa valokuviani kommentoimaan tuli Pirkanmaan PS-nuorten puheenjohtajistoon kuuluva Olavi Saarelainen seuraavasti:

— Olisi syytä tutkia poliisin toiminta, koska mielestäni teidät kaikki olisi pitänyt laittaa rautoihin ja takoa hieman järkeä päähän sivummalla. Nyt niin ei tapahtunut ja pääsitte julistamaan harhojanne natseista.

Kun Saarelaiselta kysyttiin, onko poliittinen väkivalta osa Pirkanmaan perussuomalaisten nuorten virallista linjaa, hän jatkoi toteamalla:

— Valitettavasti ei, mutta varmasti olisi toimiva linja aggressiivisten mielisairaiden ihmisten kohdalla, jotka näkevät natseja kaikkialla.

39453574_10209986135249934_8264827725429080064_n

Toisaalla Saarelainen jatkoi linjakkaasti muun järjestön etnonationalismia toteamalla, että suomalaisuus on nimenomaan ihonväriin sidottu ominaisuus.

saarelainen47181413_949173105283292_8475949269520482304_n

***

Lokakuussa 2018 Lapin PS-nuoret esittivät virallisena kantanaan Matti Haapalaa PS:n eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Tuossa vaiheessa Haapala oli jo tullut tunnetuksi julkisista törkypuheistaan. Edellisten kuntavaalien yhteydessä hän mm. vaalikonevastauksissaan fantasioi lasten vapaudenriistolla ja julisti Facebookissa olevansa ylpeä rasisti.

matti_haapala_rasismi_17546723_632381463629126_6461473444404697299_o

Presidentinvaalien yhteydessä Haapala esitti Twitterissä ulkopoliittisena kannanottonaan:

— Useita ydinlatauksia Afrikkaan olisi sekä ratkaisu että kirjaimellinen väestöräjähdys.

MIKS-opiskelijajärjestöön liittyneen kohun yhteydessä Haapala puolestaan totesi pitävänsä holokaustilla ja juutalaisten tuhkaamisella vitsaillutta järjestöä sankareinaan.

— Aatteellisesti [Haapala] tulee olemaan koko maan kärkinimiä tulevaisuudessa, julisti Lapin PS-Nuorten sihteeri Henri Määttä.

matti_haapala_juutalaiset

***

Marraskuussa 2018 Lapin PS-nuoret virallisessa kannanotossaan vaati, että ”Lapin kunnissa irtisanoudutaan kaikesta sateenkaari-irstailusta. Sateenkaariliput tulee hävittää ja niiden sijaan on liehutettava siniristilippua.”

— LGBTWTFBBQ-pelleilyn on viimein loputtava, totesi varapuheenjohtaja Matti Haapala virallisessa tiedotteessa.

***

Isänpäivänä 2018 Perussuomalaisten Nuorten Lapin piirin puheenjohtaja ja Suomen Sisun Lapin piirin 2. varapuheenjohtaja, ”some-asiantuntija” Johannes Sipola toivotti hyvää isänpäivää ”kaikille valkoisille iseille”.

bmlc4bmzqyx11

Twiitin kerätessä paheksuntaa hän ilmoitti halunneensa pitää esillä suomalaisten ”olemassaolon säilyttämistä” vastapainona sille, että valtavirtakulttuuri on hänen mukaansa ”kaikkea valkoista vastaan”.

Kysymyksessä ei ollut Sipolalta mikään poikkeuksellinen kannanotto, sillä hän on Twitter-tilillään jakanut mm. uusnatsien piirroksia.

***

Joulukuussa 2018 Sipola jatkoi mm. linjaamalla, että ”ei-valkoiset” eivät voi olla suomalaisia ja että ”ei-suomalaiset” – kuten hänen mukaansa juutalaiset ja romanit – tulisi ohjata pois Suomesta.

Valtakunnallinen PS-nuoret ei suostunut julkisesti irtaantumaan Sipolan kannoista, mutta ilmeisesti emopuolueen painostuksesta erotti Sipolan hiljaa kulisseissa määräajaksi valtakunnallisesta järjestöstä. Tästä huolimatta Sipola pysyi Lapin PS-nuorten johdossa.

***

Tammikuussa 2019 PS-nuorten uusi puheenjohtaja Asseri Kinnunen kommentoi Sipolan näkemyksiä mm. juutalaisten ja romanien Suomesta ”pois ohjaamisesta” seuraavasti:

— Hän keskustelee häntä kiinnostavista asioita, ja jos siellä keskustelua syntyy, niin mielestäni kaikesta pitää lähtökohtaisesti voida keskustella.

Helmikuussa 2019 Perussuomalaisten Lapin piiri joutui perumaan eduskuntavaaliehdokkaaksi jo julistetun Matti Haapalan ehdokkuuden ”sopimattoman käytöksen vuoksi”. Puolueen oman arvion mukaan Haapalan julkinen toiminta ei ollut ”arvokasta ja kunnioittavaa”.

Haapala itse piti päätöstä törkeänä ja perusteettomana. Myöhemmin PS-nuorten tuen perumisen jälkeen Haapala totesi julkisesti Twitterissä, että suomalainen yhteiskunta ansaitsee tuhoutua, koska sitä hallitsevat ”marxistit ja hinurit”.

tulevaisuudentoivo64443735_1069120693288532_6891604089646350336_n

Lisäksi Haapala maalitti tukipäätöksistä vastaavan OKM:n virkamiehen.

haapala64858117_10157289468647346_6349463085270433792_o

***

Myös helmikuussa 2019 Virossa järjestettiin etnonationalistien Etnofutur-konferenssi, johon oli kutsuttu valkoisen rodun puolustajia ympäri maailmaa. Joukossa oli mm. Ukrainan uusnatsistisen Asovan pataljoonan poliittisen siiven edustaja Olena Semenjaka ja yhdysvaltalainen valkoisen vallan propagandisti Jared Taylor. Suomesta puhujana oli uusfasistisen Sarastus-lehden päätoimittaja Timo Hännikäinen.

Tapahtumassa oli mukana myös runsaasti PS-nuorten edustajia. Valokuvissa puhujien kanssa poseerasivat mm. Uudenmaan PS-nuorten puheenjohtaja Pyry-Lii Soinio ja varapuheenjohtaja Linus Linsen. Soinio oli tuolloin perussuomalaisten eduskuntaehdokkaaksi asettuneen PS-nuoren Juha Karjalaisen kampanjapäällikkö.

ps-nuoret_natsit

***

Maaliskuussa 2019 espoolainen Teemu Lahtinen, pitkän linjan toimija uusfasistisessa Suomen Sisussa ja Helsingin Akateemisten Perussuomalaisten HAPSU:n perustajajäsen sekä nykyinen toiminnantarkastaja, oli Espoon käräjäoikeudessa syytettynä somaleihin kohdistuneesta panettelusta. Lahtinen sai tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.

PS-nuorten virallisella sivulla julkaistussa HAPSU:n tiedotteessa asetuttiin rikoksesta tuomion saaneen Lahtisen tueksi mm. muistuttamalla, että hän nauttii yhä emopuolueen paikallisyhdistyksen luottamusta.

***

Myös maaliskuussa 2019 PS-nuorten paikallisjärjestöjen virallisilta tileiltä ja vastuuhenkilöiden tahoilta kommentoitiin Uuden Seelannin terrori-iskua, jossa australialainen maahanmuuttokriittinen äärioikeistolainen ampui 50 ihmistä ja striimasi teon suorana lähetyksenä nettiin.

Helsingin PS-nuorten virallinen Twitter-tili aloitti välittömästi teon vähättelyn tiedottamalla, että ”kyseessä on yksittäistapaus, jota ei pidä yleistää”. Järjestö muistutti terroristin tapaan myös, että ”ovathan muslimitkin syyllistyneet iskuihin”.

Satakunnan PS-nuorten virallinen Twitter-tili jakoi Helsingin järjestön twiitin ja lisäsi siihen: ”Nyt on äärimmäisen tärkeää että ei lähdetä yleistämään eikä viljelemään vihaa valkoisia kohtaan. Luoti täräyttää vain kerran, rasismin arvet ovat ikuiset.”

ps-nuoret_terrorismi

Yksittäisistä vastuuhenkilöistä linjalleen uskollisesti Lapin Johannes Sipolan mukaan teko oli ”omien puolustamista”. Syy lasten ja vanhusten tappamiseen oli ”monikulttuurisessa yhteiskunnassa”.

Pirkanmaan PS-nuorten tiedottajan Iisak Selinin mielestä Uuden Seelannin tapahtumat olivat ”varsin luonnollinen kulkusuunta”. Hänestäkin ”veri on petturipoliitikkojen käsillä”, ei suinkaan etnonationalistisen terroristin. Selin kuuluu myös Suomen Sisuun, Suomalaisuuden liittoon ja Perussuomalaiseen emopuolueeseen.

iisak_selin

***

Edelleen maaliskuussa 2019 PS-nuorten jäsenjärjestö Helsingin akateemiset perussuomalaiset HAPSU otti kantaa julkisuudessa esitettyyn kritiikkiin suomalaisyliopistojen rasistisuudesta tiedotteella, jossa sanotaan muun muassa, että ”eurooppalaiset kansat ovat valkoisia, joten on vain luonnollista ja tervettä, että valkoisuus on eurooppalaisissa tiedeyhteisöissä hallitsevaa.”

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY pyysi HAPSUlta kannanotosta kirjallista selvitystä ja heitä kuultiin myöhemmin johtokunnan kokouksessa. HAPSU tai PS-nuorten valtakunnallinen järjestö ei kuitenkaan nähnyt kannanotoissa ongelmia.

***

Huhtikuussa 2019 PS-nuorten jäsenjärjestön HAPSU:n hallituksen jäsen ja viestintävastaava Jasmina Ollikainen puhui vuoden 2019 Awakening-konferenssissa. Tapahtuman aiheena oli, kuinka etnonationalismi saadaan voittoon. Tapahtumaa ja PS-nuorten roolia siinä mainostettiin järjestön virallisella sivustolla.

Ollikaisen lisäksi Awakeningissa puhujina olivat mm. aiemmin Etnofutur-konferenssissa esiintyneet ukrainalaisen Asov-uusnatsipataljoonan Olena Semenjaka ja pitkän linjan rotuteoreetikko Jared Taylor.

Korjaus: Jared Taylorin oli myös määrä esiintyä konferenssissa, mutta hän oli tuossa vaiheessa ennättänyt jo näkemystensä ansiosta saada saapumiskiellon Schengen-alueelle.

***

Toukokuussa 2019 HYY:n talousjohtokunta päätti kokouksessaan poistaa HAPSU ry:n ylioppilaskunnan järjestörekisteristä aiemman rasistisen kannanoton perusteella.

Valtakunnallinen PS-nuoret ei tässäkään vaiheessa tiettävästi irtaantunut jäsenjärjestönsä näkemyksistä millään tavalla.

***

Kuten yllä mainitusta aineistosta käy ilmi, rasistiset kannanotot eivät PS-nuorten piirissä ole ”yksittäisten jäsenten erehdyksiä” vaan johdonmukaista toimintaa. Lukemattomien PS-nuorten vastuuhenkilöiden ideologia on avoimesti etnonationalismi, ja tuota linjaa käydään teroittamassa kansainvälisissä äärioikeiston teoriasessioissa.

PS-nuorten selittelyt ”poliittisesta syrjinnästä” tai yksittäistapausten perusteella yleistämisestä ovat täysin vailla pohjaa. Järjestöllä on ollut vuosikaudet aikaa puuttua sisäiseen kulttuuriinsa, ja siihen on järjestöä kehottanut jopa sen oma emopuolue. Koko tuon ajan valtiontukien perumiselle on ollut erittäin hyvät perusteet.

Tässä vaiheessa järjestön olisi rehellistä todeta itselleen yksiselitteisesti: sitä saa mitä tilaa.

***

Jälkikirjoitus. Kuten odotettua, teksti herätti siinä mainittujen PS-nuorten johtohahmojen huomion.

Merkillepantavaa on, ettei heidän taholtaan edes yritetä todistella jutun antamaa kuvaa vääräksi — sen sijaan kommentit ovat olleet joko ylpeilyä siitä, mitä on tullut tehtyä, tai harmistuneisuutta siitä, ettei joku oikein mehukkaan rasistinen juttu ole löytänyt tietään tähän omiin havaintoihini perustuvaan koosteeseen.

Tämä reaktio omalta osaltaan tekee entistä selvemmäksi järjestön luonteen ja sen toimijoiden ajatusmaailman.

iisak_selin_terrorismi