Juuri nyt: Hallitus esittää eläkeiän nostoa 102 ikävuoteen

S. P. Kähmi

Tänään erityisistuntoon Säätytalolle kokoontuneen valtioneuvoston mukaan uusia keinoja tarvitaan vuoden 2045 eläketavoitteen saavuttamiseksi. Vuoden 2030 kyberorgaanisen nekroteknologian edistysaskelista huolimatta eläkkeelle siirtymisiän odote on noin vuoden alhaisempi kuin tavoiteltu 100,4.

Seuraa Kaiken Kansan Sanomisten suoraa lähetystä vuoden 2032 Säätytalolta hetki hetkeltä:

Valtionvelkaministeri Antti Rinteen (sd) mukaan korkeampi vanhuuseläkeikäraja pidentäisi työuraa suhteessa eläkkeellä oloaikaan, mutta toimiakseen se edellyttäisi rajoituksia muiden työvoimasta poistumisreittien rajoittamista, kuten sairaseläkkeelle jäämiseen ja kuolemiseen.

Yhtenä mallina on, että jos keskimääräinen elinaika pitenee ja työurat eivät pitene riittävästi, myös kertaalleen kuolleet voitaisiin aktivoida uudelleen työelämään.

Valtioneuvoston mukaan kybernetiikan avulla kuolleet eloon nostamalla tulojen ja menojen epätasapaino pienentyisi, mutta tällöin työnteon kannustavuus saattaisi kärsiä ja verojen korotusvara pienentyä, mikä haittaisi hyvinvointipalvelujen rahoitusta.

Yhtenä mallina valtioneuvosto esittelee myös eri-ikäisiä koskevan yhteiskuntaluokkakohtaisen eläkeiän. Ennenaikaisesti eläkkeelle jääneet prolet joutuisivat maksamaan varhennusvähennystä, toisin kuin Puolueen jäsenet, joilta eläkkeelle jäämisen mahdollisuus puoluu kokonaan.

Julkaistu ensin Kaiken kansan sanomisissa.