Venäjän median noitavaino hämmentää: ”Ulkomainen provokaattoriarmeija”

S. P. Kähmi

Venäjän valtionmediassa on tällä viikolla aloitettu uusi, vainoharhaisuuden leimaama kampanja ”ulkomaisia provokaattoreita” vastaan.

Venäjän valtion uutiskanava Rossiya 24 on eilen aloittanut verkkosivuillaan noitavainoa muistuttavan kampanjan, jossa tavallisia venäläisiä kehotetaan ilmiantamaan sosiaalisessa mediassa esiintyvät ”länsiprovokaattorit”.

Verkossa julkaistun ilmiantokehotuksen mukaan ”länsiprovokaattorin” tunnistaa Venäjän ulkopolitiikkaan kohdistuvasta kritiikistä ja positiivisesta suhtautumisesta länsimaihin. Uutiskanava varoittaa tiukkaan sävyyn kansalaisia olemaan jakamatta näiden ”läntisten lähteiden tietoisesti levittämiä virheellisiä uutisia”.

Läntiset asiantuntijat arvioivat uuden kampanjan olevan jatkoa ulkoministeri Sergei Lavrovin viime viikolla esittämälle väitteelle, jonka mukaan länsi käy ”propagandasotaa” sosiaalisessa mediassa.

Ministerin venäläiselle lehdistölle antaman omituisen lausunnon mukaan ”provokaattorien hyökkäyksen laineet” ovat näkyneet hänen sosiaalisen median tileillään ”satoina kommentteina”, joissa vastustetaan maan ulkopolitiikkaa.

— Käy mielessä, voiko ihan oikea isänmaallinen venäläinen kirjoittaa näin, vai onko kyseessä ulkomainen agentti jolle maksetaan siitä tai jonka työtehtävänä on kirjoittaa tietyntyyppisiä näkemyksiä ja vaikuttaa keskusteluun. Sitä ei voi todistaa, mutta informaatiosodassa ylipäätään ei ole todisteita, Lavrov intti.

Hänen mukaansa ”kansallisen yhtenäisyyden turvaamiseksi” on välttämätöntä luoda ”järjestelmä, joka estää sosiaalista mediaa toimimasta viidentenä kolonnana”.

Vainolla on takanaan älymystön tuki

Vladimir Putinin hallintoa lähellä oleva kovan linjan duganilainen intelligentsia on myös tarttunut ”ulkomaalaisten agenttien” ongelmaan.

Erityisesti lännessä on herättänyt epäuskoa moskovalainen kirjailija Jaroslav Tervinovits, joka pravda.ru-sivustolla julkaistussa hyökkäävässä polemiikissa väittää blogiinsa tulevien ”hämmentävien” kommenttien taustalla olevan läntisten tiedustelupalvelujen propagandaoperaatio.

Hänen mukaansa venäläisen opposition taustalla olisi tosiasiassa Tallinnan liepeillä sijaitseva Naton kybersodankäynnin keskus, joka olisi rekrytoinut kokonaisen ”provokaattorien armeijan”.

— Näillä kommenteilla saadaan asia näyttämään siltä kuin vapaat kansalaiset hämmästyttävän sankoin joukoin jopa Venäjällä ymmärtäisivät, elleivät peräti hyväksyisi, läntistä rappiota ja homoseksuaalista propagandaa, Tervinovits myrskyää.

Aiemmin kovia otteita ja ”sotilaallista ratkaisua” maan johdolta vaatineen kirjailijan mukaan kommenttien taustalla on ”jenkki-imperialistien nettioperaatio”, joka ”toteutetaan täysin CIA-johtoisesti, mutta esitetään muka vapaana kansalaiskeskusteluna.”

Valtion tiedotusvälineiden innokkaasti lainaamassa tekstissä kirjailija lyttää koko läntisen journalismin tavalla, joka esimerkiksi objektiivisuuteen pyrkivässä suomalaisessa mediassa olisi täysin mahdotonta.

— Ukrainan sodassa provokaattorit ovat jo päässeet tavoitteeseensa, kun kansalainen ajattelee: molemmat osapuolet valehtelevat. Tosiasiassa vain länsi valehtelee, meidän mediamme puhuvat aina totta.

Valtiojohtoon läheiset välit omaava Tervinovits päättää purkauksensa sävyyn, joka monen läntisen asiantuntijan mukaan tuo epämiellyttävästi mieleen entisen Neuvostoliiton totalitarismin.

— Eivätkö läntisen imperialismin värväämät provokaattorit sitten saisi kirjoittaa venäläisille nettipalstoille? Totta kai saavat, Tervinovits toteaa kylmäävästi.

— Se ei ole laitonta. Suoraryhtinen yhteiskuntamme kestää kyllä myös sen murentamisyritykset. Mutta isänmaallisten venäläisten on syytä muistaa: nettimaailman satojentuhansien nimimerkkien takaa vaikuttaa yksi ja sama Washington.

Julkaistu ensin Kaiken kansan sanomisissa.