Ajatuspaja tienaa arvopapereilla: ”Ei noita meidän pamflettejakaan kukaan osta”

S. P. Kähmi
”Let’s face it, eihän tätä roskaa kukaan oikeasti lue.”

Kauppalehti listasi pari viikkoa sitten kotimaisia valtion kuppaajia, joiden liikevaihto ylittää miljoona euroa. Yksi lyhyelle listalle päässeistä yrityksistä oli ajatuspaja Löperö – ja senkin liikevaihdosta 86 prosenttia tulee nykyään arvopaperikaupasta.

Ajatuspaja Löperön ja Aputoiminimi Oy:n toimitusjohtaja Walle Nahlroos kertoi Kauppalehdelle jo vuonna 2011, että ajatuspaja oli laittanut niin sanotusti ”rahan töihin.”

”Meillä on aktiivinen salkku ja kova salkunhoitaja. Hän hoitaa hommat ohjeidemme mukaan. Käymme kauppaa jatkuvasti kotimaisilla osakkeilla”, Nahlroos sanoi.

Mitä täällä oikein tapahtuu?

”Pamflettimyynnillä alkoi mennä niin huonosti, että oli pakko keksiä vaihtoehtoisia keinoja pitää päätä pinnalla”, kertoo Löperön toinen osakas sekä Aputoiminimi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Elina Höpömäki Kaiken Kansan Sanomisille.

Nelisen vuotta sitten Löperö kokeili laajentaa innovaatiotoimintaansa, ja kiinnitti konsultti Esa Saarisen omalle Päijät-Hämeen Sorto & Riisto -kustantamolleen. Yhteistyö päättyi kuitenkin jo vuoden jälkeen.

”Se kuormitti meitä vähän liikaa, kun omien ajatusten keksiminen kuormittaa jo valmiiksi. Eli ei kirjabisneksestäkään oikein mitään tullut.”

Ratkaisuksi keksittiin siis osakekaupat.

”Sijoituspankkiirejahan me olisimme aina halunneet olla, mutta kun ei aikanaan osattu, perustettiin ajatuspaja”, Nahlroos vitsailee.

Aputoiminimi Oy:n liikevaihto kehittyi viime vuonna 18,9 prosenttia 4,3 miljoonaan euroon. Tulos sen sijaan painui 83 tuhanteen euroon edellisvuoden 235 tuhannesta eurosta. Tuloksen voimakkaasta laskusta huolimatta Aputoiminimi Oy:n kannattavuus oli edelleen hyvä pääoman tuotolla mitattuna.

Suositteleeko Nahlroos arvopaperikauppaa muillekin tieteen ansaintalogiikan kanssa tuskaileville ajatuspajoille?

”Ehdottomasti! Ja meiltä voi kysellä sijoitusneuvoja”, Nahlroos lupaa.

Yhden pörssivinkin hän antaa kysymättäkin:

”Nyt kannattaa sijoittaa firmoihin, joilla on paljon toimintaa Venäjällä. Siis sellaisiin, joiden talous on muuten kunnossa, mutta joiden kurssit laskevat juuri nyt maailmantilanteen vuoksi. Terveisiä Rädylle ja Männistölle – siitä vain Outoteciä ostamaan.”

Kuten muistamme, Elina Höpömäki oli pari vuotta sitten näyttävästi mukana kokoomuksen Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjassa. Eikö Löperöä voisi sen ja arvopaperibisneksen perusteella kutsua jo Suomen porvarillisimmaksi ajatuspajaksi?

”Jos tarkennetaan että riistoporvarillisimmaksi, niin sitten voi. Mitään tavallista porvariutta emme kannata, ainoastaan härskillä tavalla riistävää porvariutta. Riistämme työläisiä ja poljemme heidän ihmisoikeuksiaan, ei tässä muuten rahaa saisi”, Nahlroos hupailee ja vakavoituu sitten:

”Rahoitusmarkkinoiden maailmahan on oikeasti ihan absurdi enkä minä tätä puljaamista muuten jaksaisi, mutta jotain tässä pitää tehdä pärjätäkseen. Yrittää tehdä kaikkensa, että edes ne vähät tienatut paalut ei menisi. Protektionistista rahankäyttöä”, Nahlroos kuvailee.

Hän korostaa, että vaikka Löperöllä on suomalaiseksi ajatuspajaksi asiat kohtuullisen hyvin, niin innovaatiobisnes ei todellakaan ole mikään kultakaivos.

”Ärsyttää esimerkiksi poliittisessa keskustelussa ainainen laulu siitä, miten yhtiöt muka riistävät työntekijöitä… Ei tässä kenelläkään ole enää yhtään mitään riistettävää. Aika vaatimaton on kassavirta, varsinkin näin ideapuolella.”

”Joten siihen nähden tämä meidän arvopapereiden pyörittelykin on aika pientä bisnestä. Mutta hauska läppähän tämä on, jos ei muuta”, Nahlroos päättää.

Jos haluat tukea Löperöä perinteisellä tavalla, lähetä esimerkiksi käteistä rahaa ruskeassa kirjekuoressa.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Nyt-liite.

Julkaistu ensin Kaiken kansan sanomisissa.