Ajatushautomon tutkimusjohtaja: ”Yksityistäisin kaiken”

S. P. Kähmi
Löperön tutkimusjohtaja Helinä Höpömäki sanoo, että julkisen sektorin rooli on liian iso Suomessa. ”Yksityistäisin kaiken”, hän karjahtaa.

Suomen hallitus ajaa kokoomuksen johdolla vasemmistolaista politiikkaa, ja maa on lähes Stalinin aikainen Neuvostoliitto, arvostelee ajatushautomo Löperön tutkimusjohtaja Helinä Höpömäki.

– Lähellä Stalinin Neuvostoliittoa, sanoo ajatuspaja Löperön tutkimusjohtaja Helinä Höpömäki Suomesta.

Höpömäki perustelee väitettään sillä, että Suomessa yritysvero on alennettu vain toiseksi alimmaksi koko läntisessä Euroopassa. Se on edelleen 7,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Irlannissa.

– Julkisen sektorin alasajo on myytti, koska maassa on edelleen julkinen sektori, Höpömäki mutisee.

Kuten nimensäkin viestittää, Löperö toimii kokoomuslaisten ajatusvirheiden puolestapuhujana. Se ilmoittaa kannattavansa vapaita markkinoita, vapautta olla maksamatta veroja ja ylipäätään vapautta olla totaalinen itsekeskeinen mulkero.

Jos Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva puhuu päättäjille ja poliitikoille, Löperö sanoo suuntaavansa sanomansa erityisesti Ron Paulin YouTube-videoita katsoville lukiolaisille, joiden elämisen rikas isä kustantaa.

– Suomi on ihan kuin Hitlerin Saksan ja DDR:n yhdistelmä, koska täällä on päiväkoteja ja sosiaaliturvaa. Miljonäärien ja pankinjohtajien on todella vaikea saada ääntään kuuluviin tässä yhden totuuden maassa, Höpömäki lässyttää.

Vuonna 2011 perustettu ajatushautomo poikkeaa perinteisistä puolueiden yhteydessä toimivista ajatuspajoista siten, ettei se kokoomuslaisesta johtajastaan huolimatta myönnä olevansa kokoomuslainen. Julkisen sektorin rahoituksen sijaan se toimii yksityisten tukijoiden rahoilla, jotka on aikoinaan saatu Postipankin yksityistämisestä ja myymisestä tanskalaisomistukseen.

Löperön mielestä sääntelyä on edelleen liikaa. Kun yksityissektori on ulkoistanut viidessä vuodessa kymmeniätuhansia työpaikkoja ulkomaille, julkinen sektori on ulkoistanut huomattavasti vähemmän. Valtionyhtiö Itella ulkoistaa esimerkiksi vain postikeskusten osoiteselvityksen Filippiineille.

– Minä ulkoistaisin kaiken muunkin. Etelässä on paljon halvempi jakaa postia, koska siellä ei talvella sada lunta, Höpömäki fantasioi.

Kielteisestä sääntelystä hyvä esimerkki on valtion puuttuminen lainsäädäntöön.

– Jos esimerkiksi verolaista luovuttaisiin, harmaa talous ja veronkierto putoaisi välittömästi koko maassa nollaan prosenttiin. En ymmärrä, miksi kukaan muu ei ole tullut ajatelleeksi tätä aiemmin. Me olemme täällä ajatushautomossa haudutelleet tätä ajatusta jo kauan, ja julkaisseet aiheesta jopa pamfletteja. Yhtään tutkimusta emme kyllä vielä ole saaneet aikaiseksi.

Julkinen sektori tunkee Höpömäen mukaan aloille, joilla sillä ei pitäisi olla mitään asiaa.

Esimerkiksi hän nostaa Yleisradion.

– Siis mitä helvettiä, kuka radiota muka enää kuuntelee? Ja mikä ihme se Merisää oikein on, siis ihan oikeasti, come on, Höpömäki kiivastuu.

Julkisen sektorin vahva asema näkyy Höpömäen mukaan esimerkiksi peruspalvelujen suhteellisen suuressa määrässä.

–  Suomessa on edelleen palveluja, joita ei ole kokonaan yksityistetty. Julkissektori hoitaa suuren osan töistä, joista muualla pörssihait käärivät rahaa, bisnesenkelinä toimiva Höpömäki sanoo.

Diplomi-insinööriksi ja kauppatieteilijäksi kouluttautunut sijoittaja manipuloi työkseen osakkeiden kursseja ennen niiden myymistä kalliilla hinnalla. Enkelitoiminnan mahdollistaa ulkomailla keinottelulla kerätty varallisuus.

– Suomessa palkkatyössä oleva ei pääse vaurastumaan. Siitä aiomme pitää huolen jatkossakin yleistä palkanalennusta ajamalla ja irtisanomissuojaa heikentämällä.

Julkinen sektori on Höpömäen mukaan aina kapitalistin kannalta huonompi vaihtoehto, koska sillä saatuja rahoja on vaikeampi kanavoida Cayman-saarille. Vapaus tuo myös vastuuta. Jokainen saa hänestä tehdä omat ratkaisunsa, mutta ei muiden kustannuksella.

– Paitsi jos kyseessä on yritysjohtaja tai osakkeenomistaja. Silloin saa tehdä muiden kustannuksella oikeastaan ihan mitä huvittaa. Se on sitä vapautta, nääs.

Somaliassa on edetty Höpömäen mukaan fiksumpaan suuntaan.

– Meillä on hallitus ja vaaleilla valittuja kansanedustajia, joka on täysin vapaan markkinatalouden sääntöjen vastaista, Höpömäki valittaa, ja naisen poskelta vierii yksinäinen kyynel shampanjalasiin.

Julkaistu ensin Kaiken kansan sanomisissa.