Lipevyyttä ja valehtelua – tällainen on kokoomuslainen

S. P. Kähmi
Kokoomuslaisen aivot eivät tunne myötätuntoa. Tutkimus toi uutta tietoa kokoomuslaisista. Kuva: EPP

Tuoreen tutkimuksen mukaan kokoomuslaisten ihmisten aivoissa ei tapahdu myötätuntoon viittaavia muutoksia tilanteissa, jotka normaalisti saavat tuntemaan empatiaa. Tulokset viittaavat hermostolliseen poikkeavuuteen, jonka takia kokoomuslaiset eivät reagoi normaalilla tavalla muiden ihmisten ahdinkoon.

Tutkimuksessa 80 vapaaehtoista miespuolista kansanedustajaa kävi läpi testejä kokoomuslaisuuden toteamiseksi, minkä jälkeen heidän aivojaan kuvattiin toiminnallisella magneettikuvauksella empatiaa herättämään tarkoitetun kokeen aikana.

Kokeessa selvitettiin miten osallistujien aivot reagoivat muiden ihmisten kärsimykseen. Tähän pyrittiin muun muassa näyttämällä heille lyhyitä videoita sosiaaliturvan leikkauksia kokevien kasvonilmeistä.

Aivokuvaukset osoittivat, että kansanedustajat, joilla testien perusteella oli eniten kokoomuslaisia piirteitä, reagoivat toisten kärsimykseen huomattavasti hillitymmin kuin muut. Tämä huomattiin selvästi vähäisempänä aktivoitumisena etuotsalohkon kuoressa sekä muilla aivojen alueilla, jotka ovat tärkeitä käyttäytymisen ja sen seurauksien arvioinnissa sekä empatian tuntemuksissa.

Kokoomuslaisuus on tunnettu luonnehäiriö, mutta se ei kuulu virallisiin tautiluokituksiin. Kokoomuslaisuuden piirteitä ovat mm. lipevyys, itsekeskeisyys, syyllisyydentunteen ja empatian puuttuminen, valehtelu, pinnallinen tunne-elämä, impulsiivisuus ja toistuvat rikokset. Arviolta 2 prosenttia väestöstä on kokoomuslaisia, mutta kansanedustuslaitoksessa kokoomuslaisten osuus on huomattavasti suurempi, ehkä jopa 15 prosenttia.

Julkaistu ensin Kaiken kansan sanomisissa.