Vieras sekavassa tilassa – Katri Makkosen ohjelmaa leikattiin kunnianloukkauksen pelossa

S. P. Kähmi


Viime sunnuntaina esitetty Katri Makkosen A-Talk -keskusteluohjelma TV1-kanavalla on herättänyt runsaasti keskustelua. 

Useimmiten suorana lähetettävä ohjelma oli nauhoitettu pääsiäisen vuoksi etukäteen, ja toisena vieraana ollut Vasemmistoliiton keulahahmo ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki on siitä varmasti kiitollinen. Arhinmäen haastatteluosuutta jouduttiin lyhentämään jälkikäteen, sillä hän ei ollut niin sanotusti esiintymiskunnossa.

– Vältimme haastattelun editoinnilla mahdollisen kunnianloukkaussyytteen, ja pois leikatussa osiossa oli myös veroratkaisun kuvailua elekielellä vahvistettuna, Katri Makkonen kertoo KKS:lle. 

Arhinmäkeä pyydettiin studioon ennen illan toista vierasta, EK:n Ilpo Kokkilaa. Hän oli silmin nähden sekavassa tilassa. Makkonen päätti kuitenkin tehdä haastattelun.

– Katsoin, että ihminen on kykenevä haastatteluun. En tiedä, tuliko hänelle sitten väsy, Makkonen pohtii.

Makkosta tilanne harmittaa edelleen, sillä hän ihailee Arhinmäen työtä.

– Harmitti, kun on lahjakas kaveri, mutta hän ei ollut sen vertaa kuulolla, että olisi kuullut kysymyksiäni, Makkonen sanoo.

Tilanne oli hankala, sillä lähetys piti saada tehtyä. Nauhoitettu lähetys antoi hieman pelivaraa, mutta suorassa lähetyksessä mahdolliselta kunnianloukkaukselta ei olisi voitu välttyä.

– Minulla on ollut 800 haastateltavaa, niistä kaksi on ollut kännissä, joten ongelma ei ole yleinen, Makkonen kommentoi haastateltavien käytöstä.

– Minua ei ole moitittu, mutta ihmiset ovat lähettäneet sähköpostia ja todenneet, ettei Arhinmäkeä olisi pitänyt päästää ruutuun. Sähköposti on täyttynyt etenkin siitä, että lähetyksessä kiroiltiin niin paljon.

”Ulosanti ihan toivotonta”


– Tuollaisiahan nuo ovat, tuhahtaa Kaiken Kansan Sanomisten tavoittama tv-persoona yleisesti poliitikkoihin viitaten.

Makkosen mukaan haastattelu oli totaalinen pettymys. Hän kertoo, ettei juuri mitään ole kesken lähetyksen kuitenkaan tehtävissä, jos keskustelu harhautuu näin pahasti hakoteille. Editointipöydän ääressä Arhinmäen puheisiin kuitenkin puututtiin.

– Ei siinä paljon voi tehdä, niin kuin näit. Täytyi panna haastattelua vähän lyhyemmäksi, kun kaverille alkoi tulla väsy. Ja on siitä pahimmat pläjäykset leikattu pois, koska ulosanti oli ihan toivotonta, Makkonen sanoo.

Syitä Arhinmäen painokelvottomaan puheenparteen ja ”toivottomaan” ulosantiin ohjelman emäntä ei lähde arvailemaan. Palautetta hän ei myöskään kasvokkain ministerille antanut.

– En ehtinyt nähdä Arhinmäkeä enää lähetyksen jälkeen. Hän häipyi siitä omaan kokoukseensa, josta joutui tappelun takia heitetyksi ulos.

– Hänellä oli täyden kympin päivä, Makkonen kiteyttää.

”Ei mennyt ihan putkeen”


Paavo Arhinmäen erityisavustaja Jussi Saramo keskusteli Arhinmäen kanssa ennen ohjelman kuvauksia sekä sen jälkeen. Kaikki oli kunnossa kaksi tuntia ennen kuvauksia.

– Paavo soitti ja kyseli, miten kuvauksissa pitää esiintyä ja mitä häneltä mahdetaan kysellä. Hän oli jännittynyt, mutta kunnossa, Saramo sanoo.

Kuvausten jälkeen Paavo soitti ja sanoi, ettei se mennyt ihan putkeen. 

– En tiedä, mitä siinä välissä on tapahtunut. Myös Katri Makkonen soitti ja kertoi saman.

Arhinmäki totesi tuolloin, että haastattelun voi hänen puolestaan heittää romukoppaan.

– Katsoin, että tuotantoyhtiön henkilöt ovat ammattilaisia ja tietävät, mitä asialle pitää tehdä.

Saramo kertoo Arhinmäen olleen pahoillaan tapahtuneesta.

– Pitää muistaa, että hän ei ole tottunut tällaisiin haastatteluihin. Monen ulosanti ei ole kaikkein sulavinta, kun tentataan omasta itsestä potentiaalisen miljoonayleisön edessä. En tiedä, kuinka paljon voi laittaa alkoholinkaan piikkiin.

   Julkaistu ensin Kaiken kansan sanomisissa.