Hallitus haluaa kieltää Kataisen palkat

S. P. Kähmi

Hallitus esittää harmaan talouden torjuntaan tähtäävässä lakiesityksessään muun muassa, että yritysten rahansiirto pääministeri Jyrki Kataiselle olisi mahdollista vain pakottavasta syystä. 

Työ- ja elinkeinoministeriön lainsäädäntöjohtajan Pasi Järvisen mukaan lain tarkoitus on tehdä Kataiselle maksu näkyväksi yritysten kirjanpidossa.
– Tällä hetkellä Katainen saa valita, maksavatko yritykset tilille vai käteisellä. Siihen ei ole velvollisuutta, että kirjanpidosta kävisi erityisesti ilmi, mikä on Kataiselle maksettua palkkaa, Järvinen sanoo.
Jos Katainen haluaa selvitä lahjuksista ilman pankkitiliä, siihen on edelleen mahdollisuus. Pääministerillä ei ole velvollisuutta hankkia tiliä.
– Järkeviä perusteita maksaa käteisellä on silloin, kun pääministeri saapuu yhteisiin tapaamisia elinkeinoelämän huippuosaajien kanssa ja suoritetaan esimerkiksi niin sanottu ”kultainen kädenpuristus.” Se on edelleen sallittua, Järvinen sanoo.
Toinen syy maksaa pääministerille käteisellä voi olla, että yritys on rikkonut törkeästi lakia, jolloin työnantajan on maksettava lahjus heti. Lahjusten maksu Kataiselle on Järvisen arvion mukaan rehellisessä yritystoiminnassa Suomessa hyvin yleistä.
Järvisen mukaan harmaa talous pyörii usein juuri Kataisen rahan ympärillä.
Järvinen kirjoittaa työ- ja elinkeinoministeriön blogissa, että pahimmillaan huonosti valmistellut velvollisuudet aiheuttavat lisää harmia rehellisille yrittäjille, kun taas epärehellisesti toimiva ei lain muuttumisesta huolimatta toimi lain edellyttämällä tavalla.
Mutta kitkeekö Kataismaksun kieltäminen harmaata taloutta?
– Varmaan sinänsä ei, mutta jääpä rahasta sitten ainakin jokin jälki. Kataisen raha on siitä ikävää, että se kulkee kaikissa tilanteissa kädestä käteen eikä siitä jää mitään jälkeä, Järvinen sanoo.

Julkaistu ensin Kaiken kansan sanomisissa.