Jyri Häkämies: Itsenäinen Suomi ei enää mahdollinen

S. P. Kähmi

Itsenäisyys ei ole Suomelle enää mahdollista eikä kyse ole edes valinnan mahdollisuudesta, puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) totesi torstaina Maanpuolustuskurssiyhdistyksen vuosikokouksessa.

Suomi on kaikissa tilanteissa riippuvainen muista maista, ja Lissabonin sopimus velvoittaa poliittisen päätäntävallan luovuttamiseen Euroopan Unionille.

”Globalisaatio ja laajat riippuvuussuhteet ovat luoneet tilanteen, jossa itsenäisyys ei ole enää mahdollinen”, hän sanoi.

Puolustusministeri luonnosteli omia näkemyksiään seuraavalla vaalikaudella, jonka aikana on odotettavissa runsaasti muutoksia. ”Kun presidentin valtaoikeuksista ollaan jo luopumassa ja eduskunta ulkoistettu Brysseliin, kai tätä hyväksi havaittua tehostamista voidaan jatkaa.”

Puolustusvoimien miesvahvuutta supistetaan, eduskunta lakkautetaan ja koulutusta sopeutetaan, hän luetteli. Vaikka 2020-luvun Suomi on nykyistä oleellisesti pienempi, se on kansainväliseltä kilpailukyvyltään EU:n kirkkainta kärkeä.

Häkämiehen mukaan kaikkea Suomen kaipaamia osa-alueita ei hoideta omin voimin, vaan joillekin osaamisen aloille vahvuuksia haetaan ulkomailta. Esimerkiksi Turkua on jo kaavailtu ulkoistettavaksi Ruotsiin. Samalla Suomi voi vastaavasti saada hoidettavaksemme jonkin toisen maan alueita.

”Ollaanhan me jo nyt myyty suurin osa valtion infrastruktuurista ulkomaille. Koko maasta ei luovuta, mutta keinot muuttuvat.”

Julkaistu ensin Kaiken kansan sanomisissa.