Dick Cheney: CIA:n toimia ei kannata tutkia

S. P. Kähmi

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Dick Cheney puolustaa presidentti George Bushin hallinnon ajalta paljastuneita CIA:n kuulustelumenetelmiä. Cheney kritisoi kannanotossaan myös presidentti Barack Obaman päätöstä aloittaa tutkinta, rikkoivatko CIA:n tiedusteluagentit lakia kuulustellessaan terroristiepäiltyjä. 

– Ei mitään syytä ole näitä tutkia. Täällä ei ole mitään nähtävää, Cheney toteaa lausunnossaan uutiskanava CNN:lle.

Yhdysvaltain kansalaisvapauksien liitto ACLU arvosteli ennalta tulevia tutkimuksia, koska epäilee kidutusten taustavoimien Bushin hallinnossa jäävän niiden ulkopuolelle.

– Etenkään tätä asiaa ei missään nimessä kannata tutkia. Varmaan hyvää tarkoitti se mies kuka ikinä se sitten mahtaa ollakaan! Tai siis saattoi se nainenkin olla, ihan varmasti muuten oli nainen. Tai no siis enhän minä sitä mistään voi tietää, Cheney kommentoi hikeä otsaltaan pyyhkien.

Maanantaina julkaistujen raporttien mukaan CIA:n vankeja uhattiin perheenjäsenten raiskauksella, teloituksella, ampumisella ja porakoneella. Ainakin yhtä kuulusteltavaa yritettiin pakottaa paljastamaan tietonsa valeteloituksen avulla ja toista kuristettiin kaulavaltimosta kunnes hän oli menettämässä tajuntansa.

Dick Cheney on kiistänyt kidutuksen ja sanonut kuulustelumenetelmien olleen oikeastaan ihan mukavia.

Julkaistu ensin Kaiken kansan sanomisissa.