Hienonen: Ay-liikkeen joustamattomuus ruokkii ongelmia

S. P. Kähmi

Finnairin eronnut toimitusjohtaja Jukka Hienonen on arvostellut voimakkaasti ammattiyhdistysliikkeen ylimitoitettuja tavoitteita.

Eron yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa Jukka Hienonen syytti ammattijärjestöjä ahneudesta ja joustamattomuudesta. Hienosen mukaan ”ärhäkkä ja omahyväinen klikki” terrorisoi muutenkin vaikeuksissa olevia yrityksiä.

– Osa henkilöstöstä on sitä mieltä, että työläiset ovat jotenkin vastuussa yritysten menestyksestä, mikä nyt on ihan paskapuhetta. En ymmärrä mistä sellainen käsitys on teille pulliaisille tullut, Hienonen sanoi tunteikkaassa puheessaan.

Työmarkkinajohtajat ja talouden asiantuntijat ovat Hienosen kanssa samaa mieltä ja korostavat tarvetta joustaa palkkavaatimuksissa suhdannekuopasta pääsemiseksi.

– Monet toimitusjohtajat ovat joutuneet luopumaan nykyisen kriisin johdosta jopa kymmenien tai satojen tuhansien eurojen bonuksista ja palkankorotuksista – siihen verrattuna on pientä luopua muutaman euron tuntipalkkavaatimuksista. Ihan yhtä köyhiä te silti tulette olemaan meihin verrattuna, muistuttaa Elinkeinoelämän Keskusliiton yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Antti Zitting.

Vaihtoehdoksi vanhakantaisena pidetylle työehtosopimusjärjestelmälle työnantajien keskusjärjestöt esittävät paikallista sopimista työpaikoilla eli ns. hajautettua hallintamallia.

– Hajoita ja hallitse, tämän tiesivät jo antiikin roomalaiset hyväksi malliksi, muistuttaa Suomen Yrittäjien työmarkkinavaltuuskunnan puheenjohtaja Olavi Nieminen.

Myös EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs peräänkuuluttaa vastuullisuutta palkansaajilta.

– Samassa veneessähän me tässä kaikki lopulta ollaan, totesi Fagernäs videokonferenssissa yksityisveneensä kannelta.

Julkaistu ensin Kaiken kansan sanomisissa.