Hägglund: Suomi käy erillissotaa

S. P. Kähmi

Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen joutuminen tulitaisteluihin on viime viikkoina kirvoittanut kotimaassa keskustelua siitä, onko Suomi Afganistanissa sotaa käyvä maa. Puolustusvoimien entinen komentaja Gustav Hägglund arvioi, että Suomi on aseellisen selkkauksen osapuoli Afganistanissa mutta käy erillistä sotaa.

– Suomen linja tässä on hyvin selvä. Emme ole liittoutuneet Nats…, Naton kanssa, vaan käymme erillissotaa vapauttaaksemme Afganistanissa asuvat heimoveljemme ja tuodaksemme heille demokratian. Olemme seuranneet tätä politiikkaa jo Mannerheimin ajoilta lähtien ja se on aina palvellut maatamme hyvin.

Puolustusvoimain uusi komentaja, kenraali Ari Puheloinen kommentoi Suomen linjaa käytännön näkökulmasta.

– Käytännössä ainoa ongelma tässä on, ettei ne pirun rättipäät millään suostu uskomaan että ammumme niitä osana YK:n mandaatilla toimivaa rauhanturvaoperaatiota. Sehän on ihan eri asia kuin USA:n johtama Afganistanin hyökkäyssota, mutta ilmeisesti ne talebaanit ei katso televisiota.

Myös hallitus on pohtinut Suomen asemaa Afganistanin konfliktissa. Kysymyksen onko hallituksessa pohdittu mahdollista uhrirajaa ulkoministeri Aleksanteri Suuri tyrmäsi päättäväisesti.

– Ei ole mitään sellaisia pohdintoja ollut. Ihan niin monta tapatetaan kuin on tarvis että saadaan pohjoismainen demokratia aikaiseksi.

Muutenkin ulkoministeri suhtautui penseästi vetäytymisen ideaan.

– Kutsutteko te suomalaisia nössöiksi? Kyllä minä ainakin olen ylpeä joukoistamme maailmalla, kuten myös presidentti, eduskunta, Suomen kansa ja Kaikkivaltias Jumala. Ihanaa Leijonat ihanaa! Vaikka kuolee tai vammautuu, ei haittaa!

Julkaistu ensin Kaiken kansan sanomisissa.